Followers

Thursday, September 30, 2010

sila la layanz aku yg gediks ni :p


Mood sgt gembira dlm hati lagi hehe..menu mkn mlm arini hanya kobis goreng + ikan goreng + kari ayam..yg jadi gembiranya,aku buat kari menjadi arini..siyes pestime buat jadi,selama ni aku buat tak pernah cukup sifat hahaha..ghupenye kemain mudah nak buatnye..alhamdulillah,bakat masak kari dah menjengah hatiku..tQ pada sifu yg tunjuk ajarku hiks..

Wednesday, September 29, 2010

Mood: sangat gumbira hihi..

Ni la cite yg aku nak kabo hehe..Akhirnye terlaksana gak impian nak buat kek lapis masam manis ni..walopun ade sedikit kekurangan tp kira lulus gak la..di sebabkan aku ni mmg gila kan kesempurnaan bab masak2 ni so aku bg 70markah je hehe..pasni kena ready stok hawflakes banyak2 hohoho ~ jom layanzz..

ni adunan pas campur sume bahan..adunan ni kena bg beberape bhgian tuk buh warna..


ni la hawflakes yg aku ade..gile tak cukup..rase kalut aku pun dtg la menari2 dlm ati hahaha
setelah berusaha gigih..berhempas dan berpulas..ni la hasilnye..tengok tu akibat tak cukup hawflakes maka aku buh jauh2 jd la gitu ropenye ekekeke..

Aku yg sangat ghajin..

Arini aku terasa mcm sgt rajin huahuahua..bangun pagi aku buat bekpas..pastu terus siap tuk menu seterusnye..cite ni kat next n3..tunggu..menu bekpas aku buat simple mimple je..bihun goreng hehe..

alya suka mkn sbb ade sayo die..
sekadar selingan
:
:
:
:
:
arini tak tau kenapa si alya ni asyik begini..pakai tudung tak bukak2 langsung..ni pic setengah je hehe..
ni pic penuh malu nak tunjuk..sbb die pakai skirt pendek tapi bertudung huahuahua..ni die angkat takbir mcm nak solat..


Tuesday, September 28, 2010

cubaanku..


hihihi..kegagalan..resepinye name marble chese kek..tp aku buat jd mcm coklat chese kek plak..haru tul..tapi takpe..aku tak kan berputus asa..pasni ade kek lagi yang tunggu giliran ngee...

Ternakan Abah

Sejak taun lepas abah start bela ayam ngan itik..sikit2 die tambah sampai jd sebanyak2 itik yg abah ade..pastu sikit2 abah sembelih buat mkn sendiri,bg orang,jamu org makan..sekarang abah cuma bela angsa je..dah banyak angsa abah..sangat bising angsa tu hihi..tapi bagus tau angsa tu,dgr kate abah..pagi2 abah kuarkan bg angsa tu g carik makan..pandai angsa2 tu g port mereka,sampai time balik semula masuk reban..abah tak payah pun tunggu kat dorang..


ni angsa2 beso tengah makan2..


ni kira bb angsa..abah kate baru 2 minggu..dengan angsa kecik ni pun aku takut,lagikan angsa yg beso serti di atas ngeh3..


pic selingan
Alya setinggi pokok kelapak..rendah je pokok kelapa ni..korang tengok la kat pic2 yang atas tu..budak ni tak sah kalu tak bergaya hihi

Monday, September 27, 2010

mencuba dan terus mencuba..

Sejak2 balik dr kampung beraya ni,aku jd teruja untuk memperbaiki teknik memasak..sane sini aku mintak resepi dr kawan2 yg pandai masak..menu pertama yg aku try adalah nasi ayam..hentam saje la hahaha..kureng rase serba serbi..tp laju gak masuk dlm mulut menuju ke perut hihi..

ni menu 2hari lepas,pastu esok paginye aku buat nasi lemak plak..pun fail haha..sian den..tp takpe..aku takkan berputus asa..

Ragam die..

Tak tau la kenapa dengan alya sekarang ni..mudah sangat menitiskan air mate..sikit2 nangis..sikit2 nangis..nak kate tak melayan die aku rase cukup bg kasih sayang kat die..tapi mungkin gak ade yang terkurang kan..umi mintak maaf ye sayang..bukan niat umi nak marah2 alya,nak cubit alya..kdg2 umi jadi hilang sabar..

bila alya dah meragam macam ni la jadinye..sape pun tak boleh layan dah..kalu tak makin menjadi2 die meragam..dah ambil,peluk die sekuatnye die tolak2 kite..sabar selagi umi boleh sabar..anak2 sedang membesar kan..banyak la dugaannye..

Raya ke7

Raya ke6 kitorang balik jhr dah..pagi tu asben keje jap..abis keje terus gerak balik jhr hehe..esoknye aku ngn mak n adik bongsu g pasir gudang umah akak..kitorang men terjah je haha..tak bagtau pun kate nak dtg..konon2 suprise la..seb bek mase sampai dorang ade kat umah..kalau tak haru wooo..

kat umah akak tu col la adik mak yang duk pasir gudang,konon nak dtg umah die beraya..rupenye mereka takde..dah terkial2 nak buat plak lain haha..dah puas pot pet kat umah akak kitorang pun kuar la tanpa hala tuju..rupenye akak bawak g mkn2 kat senibong..so kami pun layanzz je la..kebetulan plak mmg dah petang ala2 waktu dinner gitu hiks..


kitorang mkn kat sini la..pestime aku sampai nih ..agak jakun gak la haha..

ni orang yang belanja..sebelah tu akak aku yg no 2..bos makan banyak takpe..sampai kepala ikan die balun hahaha

ape la yang mak menungkan tu..tu mak aku..dgn alya tu adik bongsu..


akhir sekali pica aku huahuahua..bersama suami tercinta..

Sunday, September 26, 2010

Beraya dalam kolam

Raye kedua aritu asben tolong ayah mertua g bersih kolam..so sambil2 tu dorang pun tangkap la ikan hehehe..asben kate tangkap ngan tanagan je tau..rugi aku tak g tengok..malas hehe..kolamnye jauh kat belakang umah,dah la time panas kang auni meragam payah plak..

tengok2..sebelah siakap..sebelah talapia..


ni la hasilnye..banyak lagi sebenarnye tapi tak larat ar nak amik semua kata dorang..


pastu ape lagik..bakar la huhuhu..makan ikan fresh woo..yumi3..



pastu raya ke4 pun asben g tangkap lagi..tuk bawak balik jhr..org kedah kasi besan di jhr rase ikan bela sendiri..tQ byk2 ye mak n ayah..

Raya 2010 @ kedah

ni je pic raye yg ade..
jadi la dr takde langsung kan..
pasni nak BW plak tengok pic raya org hehehe..

Thursday, September 9, 2010

Selamat Hari Raya




mengucapkan selamat hari raya kepada semua.... harap dimaafkan segala salah dan silap..

Auni @ 2month

Auni dah 2bulan..begitu cepat masa berlalu..cucuk auni 2bulan aritu..bagus sgt die..memang tak menangis..kakak die pulak yang penakut haha..

Alhamdulillah berat auni makin bertambah,timbang dah 5.5kg aritu..patut la umi die mmg surender pegang lame2 hehe..auni dah makin bijak..kaki n kepala pun dah kuat sangat2..tido meniarap dr dlm pantang,terus die pandai pusing kepala sendiri..auni suka umi borak dgn die..manjang senyum je menampakkan lesung pipt die..semoga auni mebesar dgn sihat ye sayang..

Ayah ngn umi sayang alya dan auni sama rata..harap2 jgn ade yg berkecil hati ye anak2 ku..

Wednesday, September 8, 2010

Salam Aidilfitri

Hari ni aku nak balik kampung..thn ni turn incik suami,maka beraya di kedah la kami huhu..selasa depan baru balik s.alam..rabu pg incik suami koje,ptg balik jhr pulaks..haish larat ker laki den nih..dah la drive sorang..ntah bile la minik die nak reti drive nih huhu..

Ape pun nak ucapkan
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN
kepada semua umat islam tak kira di mana anda berada..


Semoga syawal thn ni memberi seribu kenangan manis dalam hidup kite semua..

Tuesday, September 7, 2010

Sangat menyentuh perasaan..

video


iklan raya yang penuh bermakna..salam aidilfitri untuk mak abah,kak ngah,abg ngah,udin dan amat yg berada jauh di mata dekat di hati..

siti memang tak dapat sediakan rumah untuk mak dan abah..tapi siti akan berusaha untuk jadi anak yang terbaik..

Monday, September 6, 2010

Alhamdulillah..siap gak akhirnya..

Akibat dari sikap kontraktor yang tak bertanggungjawab,maka aku suami isteri kena la cari ikhtiar lain..cari kontraktor lain,nasib baik la ade yang sudi membantu kami,sebab kejenye sikit je,rasanye kalau kami memilih sangat memang takde yang nak buat dah..

akhirnye berjalan juga keje yang tergendala..agak pantas juga dorang buat keje..kejap je keje pasang pintu..lagi sorang buat tiles dapo..jadi cepat gak la siap..


pasang pintu tak sampai pun 1jam

bahagian dapo pun sekejap je dorang buat..kagum dengan cara dorang buat keje..walaupun di bulan ramadhan..

Mencari ilmu

Aku dah lame x membeking nih..gian plak rase nak guna oven..2ari lepas sakan la aku mencari resepi bagai..dah siap print lagik malam tadi..dah tak sabar rase dihati,chewahh..tapi akan bermula lepas raya nanti la..sekarang bizi nak kemas rumah..nak packing baju..rabu nanti dah nak balik kampung..yang mengusutkan pikiran,rumah masih tak siap lagi keje2 tukang..macam mane aku nak kemas2,adei..tak kan la aku nak tinggal rumah lintang pukang kot..

Eyh berbalik pasal beking2 nih..aku ni kan tak tau la spesis ape..jeles je tengok org reti masak,reti buat kek,kuih,puding bagai..aku nih buat kek yg simple pun boleh jd leceh dan rumit haha..masak menu yang simple pun sampai berjam2 duk kat dapo..korang agak kan aku ni spesis ape la eyk..tangan panas ke tangan sejuk..orang lain masak sekali terus jadi,tak pun buat kali kedua dah menjadi..yang aku ni,kadang buat 1st time jadi,buat 2nd time terus tak jadik..kadang buat dah berkali2 pun tak jadi..pastu mula la datang angin malas..haish..bila la nak pandai kan..

korang2 yang pandai masak tu sila la berkongsi ilmu dengan aku ni..sana sini aku mengoogle resepi dengan hati yg berkobar2,pastu jumpa sana resepi lain,sini resepi lain,dah aku jadi kalut pulak..dah la aku ni jenis cepat kusut hahaha...tapi tak pe la..akan ku gagahi diri menuntut ilmu..caiyok!! utk diri sendiri..

p/s: agak2 sesi membeking ku dah bermula,kamu2 semua sila bersedia menjamu mate hihihi

Mula berjinak..

Sejak 2,3 bulan nih aku start menjinakkan diri jadi ahli cosway..aritu pegi cosway dengan niat nak berbelanja barang sikit..terjumpa pulak dengan tokey cine..kebetulan mase tu aku tengah dukung auni..punya la ramah die bertanya itu ini mula2..rupenye tanya die ade niat..nak suruh aku beli produk dorang la tu..yang aku ni pulak tak reti nak 'say no'..tapi dek memikirkan aku memang tak kan boleh makan mende2 yang dinamakan ubat atau untuk kesihatan,maka aku pekakkan telinga je la haha..

mula2 die nak suh aku beli EPO..utk dalaman katanye..ubat kapsul pulak tuh..comfirm la aku rijek awal2..pastu dah aku boo layan,die promote lak bio-protien..mcm2 la kegunaannye (die la kate)..sekarang lak memang tengah promosi mende ni,beli 2tin dpt free 1tin..mula2 memang aku terpengaruh la,sebab mende ni jenis bancuh jadi air..pastu tengok asben ku buat tak reti je so aku diam je la..malas nak mintak2 sebab dah tau jawapannye hehe..

2,3hari lepas tu saje la aku berbunyi kat asben,nak beli bio-protien tu,nak beli 1tin je dulu utk test rase..kalau sedap baru beli yg promosi tu..dah beli,aku pun try test la minum,rase agak kureng la kat tekak aku yang ngengada nih..tp sebenarnye aku boleh minum,sebab mende tu berasaskan soya n dadih je..

ni la mendenye..kalau korang nak try meh la beli ngn aku hehe..minum ni bagus tuk tingkatkan tahap serotonin (utk atasi tekanan), bantu lambatkan kemerosostan otot, utk haluskan kulit,utk kurus,utk wanita pregnant dan menyusu pun bagus..kot2 korang nak jadi ahli cosway pun blh la roger2 aku..tak mahal pun..

tQ kak Aida

1st card raya utk tahun ini dr kak aida..tQ kak..selamat hari raya juga dr saya dan keluarga

Wednesday, September 1, 2010

Si kakak @ along @ kaklong


haish budak nih..die lak yg lebih2 naik adik punya nih..benonye mmg die punya pun,tp time bb dulu la..byk brg die yg diturunkan kepada auni..mcm stroler,bath tub,baju,walker (tp aku mcm nak beli len)..stroler dulu beli kat alya,tp die sgt gembeng(korang paham x maksud ni?) taknak naik langsung..buh je melalak..sudahnye jd perhiasan semata2..dah beso ni,umi kuarkan nk bg adik,die lak yg sibuk nak naik..bertuah tul dak alya ni..




p/s: yeah..aku dah reti autopublish hiks..mood: sgt gumbira..

Geramnyerr

Eiii geram giler dah haku nih..next week dah nak balik kpg beraya..sekarang ni umah pun belum siap kemas..bkn sbb aku malas,tp sebab kontraktor yg tak bertanggungjawab menyudahkan keje merenovate umah asben aku nih..ikutkan hati dan mulut,mmg dah berbakul sumpah seranah aku bg..

sebelum bg job asyik sms,col tanya dah blh start keje lum,dah dpt kunci lum..skrg ape jadik..bkn banyak mane pun lagik..tinggal pasang pintu bilik ngan sudahkan pasang tiles kat tabletop je..tu pun payah sgt ker weiii..mula2 keje ok je,wat keje pun cepat,sempurna,last2 bila kami dah bayo perabis jd gini plak..sape tak hangin..

tengok!!!! cemane aku nk kms..berapi dah haku nih..