Followers

Thursday, February 24, 2011

tak patut lorrr...

Haish tenggelam timbul haku nih..kadang rajin update,kadang malas..aku sakan ngan fb je haha,tak patut kan adeiii..sian korang,datang mengharapkan n3 baru tapi nan ado,sorry eyh..esok2 korang datang mesti ade dah hiks..

ok2 aku g korek poket doremon jap cari n3..ketemu lagi ye :d

Wednesday, February 23, 2011

Seronok pulak rase :)

Eyh..eyh..ape nih..seronok kenape dengan wisma nih..cuba korang teka hehehe..




Alah..bukan suka dengan wisma ni,tapi permulaan rase seronok tu di sini la..aritu mak g sini,ade kursus sihat dan cantik usahasama MIDI dengan mustika ni la..aku,suami dan anak2 tukang hantar dan ambil je..yang happy nye,mak dapat kawan baik kat sini,alhamdulilah..double seronok pulak,kawan baik mak tu dulu duk dekat kawasan rumah aku ni je..punya la kecik dunia kan..so banyak la topik yang boleh share dengan kawan mak tu nanti..mak dengan rasminye,aku rasa sangat beruntung kerana asbenku beli rumah di sini hehe..eyh ade lagi tau..aku jumpa sorang kawan di fb pun dulu duk sini gak,selang 1pintu dari rumah aku hahaha..gile seronok tau :d

Tuesday, February 22, 2011

Awak nak skip eyh!!!

Dua tiga arini auni meragam siang malam..tidonye terganggu dek hidungnye yang sempit..sian anak umi..kawan2 auni yang lain pun ramai kena demam,tapi dek kerana nak tumbuh gg..tapi auni demam akibat jangkitan dari si kakak..bayang gg pun masih belum kelihatan..fuhh lega umi ekekekek..sekarang yang takde gg pun rajin mengigit lagikan bergigi nanti aiyoh..seksa wooo kakak auni buat dulu hihihi....

ok2 kembali ke topik,chewahhh budget glemer plak wakakakaka...auni ni memang tak tumbuh gg lagi..tapi dah rajin bertatih,dan suka memanjat..adakah kerana itu die demam?tengok ni berdiri dekat 10minit gak la..ape je die boleh pegang mesti die berdiri..kadang2 berlagak pegang sambil berjalan hahah..auni nak berjalan dah eyh..syabas!!! teruskan usaha ye sayang..






Monday, February 21, 2011

Alhamdulillah

Assalamulaikum..selamat pagi malaysia..wallah..skema sangat la pulak..otak dah agak tepu sikit rase macam dah lame jari jemari tak lancar mengetuk keyboard meluahkan kata2 di rumah usangku..chewahh..ayat skema lagik..poyos sudah..maklum la malam tadi tak cukup tidur..anak kecilku kekembungan perutnye..pastu bila mana matanye dah jadi segar boleh plak die nak mengajak umi die menari chacha hahaha..

Eyh..eyh..dah lari jauh ni..nak cerita kes last week benonye..minggu lepas alya demam..tapi bukan demam yang badan panas tu,just dedor je tapi yang aku perasan si alya ni mudah sangat kena sesema..tambah pulak tak reti buang mukus aka hingus makanya datang la kawan karib sesema iaitu si batuk..sampai melepek la kiranye ini budak..ari rabu masih nak g sekola,khamis pun nak g gak,tapi teacher bagi pakai mask la,takut jangkit anak2 orang kan huhu..si alya ni plak ala2 tak selesa gitu,pakai pun malu2,alasannye nanti acik yang amik die g n balik sekola datang tak nampak muka die hahaha..bijak sungguh anak umi ye..

tapi hari jumaat dengan resminye,umi n ayah die berjaya memujuk untuk bercuti hahaha..pagi2 bangun nangis nak ayah..haru gak umi..pastu gamaknye tak larat sangat terus die tido semula,tu yang ayahnye bagi cuti..

ni mase hari khamis matanye dah kuyu..urmmm..

ni nampak sangat dah melepek tapi nak gak g..seronok ade kawan gamaknye..



N arini alhamdulillah dah nampak ok sikit..alya pun dah tak sabar nak g sekola..bangun2 tido terus cakap 'umi,nanti pukul eleven alya tukar baju teacher tau,nanti cik nab datang'...

Tuesday, February 15, 2011

semalam adik..arini kakak plak..

Ini budak memang suka melaram hehehe..segala mende yang die berkenan memang akan die try,tak kira la ape..yang paling die suka tudung,baju kurung,gaun kadang2 die tak berapa nak layan sangat..seluar pun nak yang labuh sampai bawah,3suku ke singkat sikit pun die rijek..owh anak ku,ikut cara siapa la kamu nih..



Alhamdulillah dah masuk bulan ke2 alya gi sekolah,ade la nampak kemajuan..belajar rajin2 ye sayang..umi doakan yang terbaik untuk anak2 umi..






Salam MAULIDUR RASUL

video



Salam Maulidur Rasul kepada semua umat islam tak kira di mana anda berada..banyak kan la selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w, semoga hidup kite akan terpelihara..

Monday, February 14, 2011

Auni je kan...

Hehehhehehe..auni mendominasi n3 utk tahun ini..biasa la kan anak nak membesar ekekekeke..auni dah boleh berdiri,suka berjalan,TAPI belum merangkak dengan erti kata merangkak yang sebenar lagi..masih guna siku die gak,macam askar merangkak bawah dawai tu..gaknye auni ni nak terus jalan ke eyk?





Sunday, February 13, 2011

Menimbun dah..tapi nak tambah gak huh..

Owh..pengurusan masa aku sangat2 lintang pukang sudah..manjang beli je majalah..tapi tak sempat2 bace sobs..kadang paper seminggu aku bace sekali je..dari ahad bertemu ahad semula baru sempat bace..oh no..memang la aku akan ketinggalan semua hal2 semasa dan gosip2 hangat kan..

semua ni aku belum sempat bace..ade lagi benonye..tapi tak tau dah mane aku letak semua hahaha..boleh gitu? alah boleh je hahaha..

Saturday, February 12, 2011

Umi gediks kan sayang

auni dah pakai jam hehehe.. auni gedik..


pokus2..


owh silau la umi..



jelas dah hihihi..umi ngade2 eyh..kan kak long punya ni..umi pinjam jap buh kat adik hehehe

Fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Setelah berhempas dan penat pulas segala macam bende..akhirnya timbul gak kotak komen aku..suka..suka..so rajin2 la ngomen ye..ailike hihihihi..

kan kan korang dah senang nak komen kan..eyh korang pernah komen ke hiks..yang pernah komen sebelum ni mesti tau kemain susah nak cari kan..aku saje main sembunyi2 aritu hehe (padahal aritu aku pun menjajau gak haha)..

ok sekarang boleh la aku senangkan ati..

korang try la..

korang buka microsoft word, pastu type huruf beso Q33ny..korang tau tak ape tu? tu la nama pesawat yang langgar WTC dulu tuh)..pastu korang tukar guna size font 48 ( yang gedabak tu)..pastu lagik,korang hitamkan (highlight) nombor pesawat tu,last korang tukarkan jadi style WINGDINDS..hasilnye???? korang rase ape? ke takde rase apa2 hahahaha ops..

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

jeng jeng jeng..

dah dapat lum hasilnye???


nenek plus cucu2

Semalam lepas alya balik sekolah bawak mak g nyoping kat mydin..tiap kali mak datang memang banyak tempat nak di peginye huhu..sebagai anak aku bawakkan selagi berkemampuan..bukan susah mane pun bawak mak tu kan kan..so layan pic je la eyh..malas type panjang2..boleh gitu? boleh aje..bantai hahahaha


muka kena paksa huahuahua..


dan lagik..


gambo dengan adik laju plak..adik lak tak mo hahaha..


senyum paksa..bertuah punya anak..


nenek nyoping barang kedai..die pun nak nyoping barang die..siap ade cd utk budak tahun 1,dah dia nak sangat belikan aje..baru rm4.70

Friday, February 11, 2011

Pendek or panjang?

n3 pendek je la yerk..mak ade di sini..maka harus la aku rajin masak..sebab mak rajin makan huahuahua..sok mak nak ke cheras,ade kusus solek2 katanya..harap2 berhasil la dengan usaha mak datang jauh2 ni kan..

urmmm..pikir punya pikir..ape la aku nak hidang kat mak eyk? buat roti manis pun best gak ni..nak buat roti cekelat,kjem cekelat tak beli lagi uwaaaa...bila mau beli nih..owh suamiku,dengar la rintihan ati isterimu..wakakakaka merape dah aku ni..

ok2 dah la dulu..korang tunggu la kot2 aku jadi wat roti manis aku tayang ekk lalalalala..tayang je la,nak bagi korang rase jauh sangat kan kan kan..

Wednesday, February 9, 2011

suka beno eyh..

Ini budak dah laju ke pintu sekarang..pantang nampak pintu terbuka..


'umi panggil auni ker,auni tunggu kak long ni'


'hah amik gambu curi2 ye..siap la umi..auni kejar hp umi ngeh3'


yeah..umi berjaya...

Tuesday, February 8, 2011

korang jangan boring lak ye hehehe


Aku 'terrajin' lak hari ni kan hahaha..tu yang tayang makan2 je..korang jangan marah lak tau..aku ni kan baru je nak belajo2 masak tu yang tayang makanan je..nak bagi korang rase jauh sangat kan kan hiks..tu pun merasa time mood rajin je la..kalau mood kelaut,maka segala macam tepung pun kelaut la hiks..

ptg tadi aku buat pau..amik resepi dari kawan2 gak..sedap wooo..gebu je..tak bohong tau..buatnye pun sonang je..kalau korang tak percaya korang try la eyh..

sebelum masak..sebelum perap ni..comel je tengok..



Bila dah siap punya la gebu2..suka ai...

resepi:
-2stgh cwntepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)
-(3/4 sudu teh) yis kering
-(1/2 sudu teh) baking powder
-(4 sudu makan) gula castor
-(1 sudu makan) lemak sayuran
-(1 sudu teh) bread softener
- 1/2 cawan air suam

Cara-cara

1. Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
2. Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
3. Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
4. ***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
5. Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
6. ***Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam)
7. Bahagikan doh kepada 10 bahagian
8. Masukkan inti dan tutup kemas.
9. Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.
10. ***untuk inti, bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.
11. Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
12. Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.
13. ***TIps : Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.

Apam dotcomdotmy


Lame sangat dah tangan nak 'menerai' buat apam ni..tapi bila dah tangguh je sendiri mau ingat la kan hehe..tetiba pulak pagi tadi rase macam rajin je maka jadi la apam ni..tapi hasilnye kureng lorr sobs..aku saje malas tutup tudung piyuk so jadi la lesung pipit tu hiks..senang sangat2 buatnye,tapi tang nak dot2 tu rumit gak la pada aku..baru siap 3,4 biji auni dah bunyik..benti buat lagi 3,4 biji auni bunyik lagi..plus pulak dengan alya yang sangat rajin membantu dan tanya itu ini adussss..tapi tak pe la kan..orang beranak kecik agak la susah sikit,kang anak dah besar insyaALLAH senang kan kan kan..

kot2 la ade kawan2 atau pengunjung2 blog aku yang tak seberapa ni teringin nak buat,silakan la ye..

3 biji telur sejuk-dr peti ais
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
filling-blueberry / strawberry @ ape2 ikut citarasa
Pewarna

1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang..
2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna
3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag @ plastik bersih
4. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-
5.Letakkan filling secukupnya-nak senang masuk dlm plastik @ sudukan jer..
6. Picit lagi adunan yang sama @ berlainan warna sehingga 3/4 penuh . Kemudian dot-dotkan dengan warna pilihan...

selamat mencuba :)

Monday, February 7, 2011

Aku memang kan...

Alahai sejak2 tukar templet ni aku pun dah jadi blur..biasa la kan,ape pun mesti ade kekurangan dan kelebihan..tang kelebihan tu sungguh aku suka..tang kekurangan tu yang merumitkan..

korang susah tak eyk nak komen? kalau tak buka post n3 mesti tak nampak kan part nak komen tu..korang reti tak nak buat cemane,ajarkan boleh hiks..aku dah buh kat tepi tu setiap n3 yang aku buat kot korang komen aku boleh tau,pun hampeh gak..aku tengok semua 'no komen' sekali buka n3 ade pulak komen haish..ni yang makcik nak hangin ni..aku ni dah la tak banyak sangat masa dan waktu nak membelek satu persatu..tu pasal segala hal nak yang sonang je huahuahua..gile gedik aku ni kan opsss..

tapi takpe akan ku kerah segala usaha dan tenaga untuk membaikpulih sebaik yang boleh hihihi..tunggu yeeee..

Gegar 1,000 Blog oleh Ben Ashaari


SAYA SOKONG DUNIA BLOG DAN SAYA SUKA KERANA SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG! ANDA BAGAIMANA ??

jom2 same2 kite gegarkan!!!!!!!!!!
di
Ben Ashaari

GA PERTAMA PONDOKKECILKU


Blogwalking td terjumpa pulak GA yg mummy danny ni buat..so nak mencuba nasib la..mane tau rezeki 2011 kan hiks..kalau korang nak join gak sila la..syarat pun mudah je..terjah sini ye



Saturday, February 5, 2011

Aku mcm makcik-makcik?? bukan tak nak mengaku tau

Tenggelam timbul je aku ni eyk..kadang2 bizi lorr..kadang2 aku yang sesaje buat macam bizi terlampau hahaha..mane tak bizinye keje ngadap muka buku je..sampai blog pun tak terjengah..alahai..sangat tidak sempurna pengurusan masa aku..sape nak tolong nih? alahai emak..tolong la aku ekekeke..


Ok2,tukar mood pulak..korang tengok aku ni dah macam makcik2 ke? sila2 berlaku jujur..