Followers

Thursday, March 31, 2011

Masih baru..macam baby lagi heheh


Alhamdulillah blog aku yang tak seberapa ni ada gak orang sudi singgah..terima kasih sangat2 kat korang..walaupun tak se'gah' blog2 orang lain :) ye la kan aku berblogging ni mula2 hanya saja2..pastu jadi seronok pulak..pastu jadi bosan..pastu timbul balik..ouchh banyak pulak pastu pastunye hihihi..


p/s: aku tengah tunggu hasil kek nih..tu yang merapu lebih2 hiks..jangan marah haaaaa...

Sangat2 berbeza kan


Kalau dulu time aku sekolah,abis je sekolah kebangsaan terus menapak balik umah..duk diam2 kat umah,pastu g lak sekolah agama..balik sekolah agama duk diam2 kat umah lagi..mane reti nak duk dengan kawan2,nak jalan dengan kawan2..apatah lagi nak melepak kat 7e,kfc,mcd dan sebagainye (sebab dulu tempat aku takde sume tu hihihi)..tapi budak2 zaman sekarang jauh bezanya..abis je sekolah ajak kawan2 g makan kfc dulu,ajak g beli jajan kat 7e..haish..banyak sungguh duit belanja mereka ye..kalau dulu mak bagi duit rm1 pun dah bangga..boleh makan ape yang cikgu makan..agak2 malas beli kopok basah (org selatan tau la bahasa ni :d) je bawak masuk kelas..jauh kan beza dengan budak sekarang..takut pulak nak sampai mase utk anak aku sendiri kang..dari sekarang aku dah ajar bawak bekal g sekolah,walaupun hanya biskut..alhamdulillah tiap hari die nak bawak..kadang habis,kadang tak,biasala tu kan :)


tengok budak2 balik dari sekolah teringat zaman2 sekolah dulu :)


Berita sedih :(

Urmmm...my sister keguguran..belum rezeki kot kak..moga tabah ye..pasni usaha lagi..insyaALLAH rezeki kamu akan tiba..

dah d&c kang bawak2 la berehat dan berpantang ye..pastu boleh xtra usaha..kot2 rezeki kite dapat anak sebaya hehehehe


ni pic mase g jomheboh kat danga bay..my sis n bil..time ni dah dkt 3bulan rasanye..

Wednesday, March 30, 2011

tayangan untuk koleksi sendiri..

kek rosalinda kukus nama di beri :)

250g tepung naik sendiri
250g mentega
170g gula kastor
5biji telur(asing putih n kuning)
4sudu besar serbuk holik
4sudu susupekat
2sudu coklat rice
2sudu milo(bancuh ngn sedikit air pns)
sedikit emulco stoberi/ emulco pandan

-pnskan kukusan,lapik/ gris loyang
-pukul putih telur hingga berbuih,masuk gula sikit2 putar sampai gebu,ketepikan
-dlm bekas lain,satukan mentega,susu,telur kuning,pukul sampai berkrim,masuk holik dan tepung sikit2,gaul sebati
-campur dgn merique td,putar sampai sebati,bhg 3adunan,stoberi,pandan,milo+ coklat rice
-masuk adunan stoberi,ratakan,pastu koko,last pandan..
-kukus 1jam,dah msk tup api,biar kek atas piyuk dulu 15min,baru angkat..

Saturday, March 26, 2011

Rezeki anak2 alhamdulillah..

Alhamdulillah..semalam ayah dapat gaji..maka umi pun amik la kesempatan pow duit ayah belikan botol baru kat alya n auni hihihi..sebelum ni main amik je botol yang berkenan di mata dan mampu di poket huhuhu..Tapi sekarang no no no no..1st mende tengok ade ke tidak tulis BPA free..kalau ade baru belek harga,bentuk dan sebagainye..


ni botol untuk si alya..untuk isi air masak..hihihi kena bagikan siap2 botol tuk ape..

antara yang dapat di rembat kat twinsbaby..benonye yang drbrowns tu amik set,ade 2botol,1panjang 1 pendek gitu..yang pendek tuk bancuh susu alya..yang panjang tuk buh sirap alya :) semua alya..tak aci kan..owh ye yang ade pemegang tu baru auni punya..dengan kasut :d umi yang xcited nak kasut tu ngeh3..


kasut auni dari jarak dekat..kasut yang tapak lembut tu..g jalan2 boleh pakai ngeeee




Friday, March 25, 2011

den kasi resepi..korang bikin sendirian berhad ye ngeh3..

Aritu ade buat jelly kelapa..ade gak yang mintak resepi..so ade mase ni boleh la aku share resepi hihihi..ni pun amik dari orang..selagi ade ilmu untuk di gali maka harus la kite2 ni gali ye hiks..

bahan-bahan:Align Center
-1 peket serbuk agar2 100gram (jenama jim willey-koniyaku)
-1 cawan gula
-4 cawan air
-4 cawan air kelapa muda
-isi kelapa

caranye simple sangat2..

-campurkan serbuk agar2 dan gula
-didihkan air 4cawan tadi,bila dah menggelegak campurkan agar2 tadi
-kacau sampai hancur
-tutup api,masukkan air kelapa muda tadi n godak la..
-masukkan isi kelapa dalam cup ikut suka nak cup beso mane,pastu tuang la jelly td..sejukkan dulu baru masuk peti ais
-pastu dah boleh ngappp..nyum3..


senang je kan buatnye..so korang boleh la try..puas ati wooo buat senirik boleh buh isi manyak2 huahuahua...

Anak muda masa kini...kenapakah begini..

video



Alahai..agak2 ape la orang zaman sekarang fikirkan eyk..sikit2 nak bunuh diri..kalau tengok dari video ni katanya si pempuan ni masih bersekolah..aiyoh..nape dik uiii? result kamu tak bagus ke? atau pakwe kamu cureng? sendiri pikir la ye dik..tengok kamu ni dah macam belasan tahun..tapi kenapa fikiran kamu macam budak 3 tahun? semoga kamu semakin dekat dengan ALLAH lepas ni ye..

crdt utk kapansenget :)

Tuesday, March 22, 2011

Awak conteng..awak basuh semula eyh..kalau tak umi marah..aiyokk

motif?????
konon2 hebat la tu sambil tup mata huhuhu




Tengok la habis dinding die conteng..yang bestnye die sangat2 suka..lebih suka tulis kat dinding dari kertas..My God..habis kat sofa,buku kain,cadar sume die tulis hahaha..sangat bertuah ini budak haa..kamu tak takut umi marah ker???




wahai nuffnang ku sayang...


muahahahah...nak gak tayang..haku kan blogger tegar konon2 tu yang nuffnang pun segan2 nak menempel kat blog aku nih sobs..pape pun tQ ye mr nuffnang sudi gak bagi earning kat den hehehe..tang meter tu mmg salu banyak..tang terumpuk tu je segan2 nak menempel :p

Monday, March 21, 2011

baru bertukar setengah...

Sana sini orang tengah cerita pasal botol susu anak..aku???? duk mencari tak jumpa2 lagi muahahaha..tapi sekarang memang duk pakai BPA free cuma kecik je la..now nak cari yang panjang pulak tu susu and air sirap alya di malam hari..auni tak risau sangat,die guna botol kecik je untuk buh air masak..tapi nak kena cari gak kat die urmmm...takpe2 tunggu gaji nanti akan ku merayap gak g mencari botol yang sesuai..

banyak botol sebenarnye yang BPA free tapi semua harga boleh tahan kan,sebelum ni duk amik botol yang murah2 je,rupenye masih cetek lagi ilmu aku bab2 botol nih aduhai..sekarang baru la nak gelabah huks..takpe2 demi anak2 kan mahal pun mahal la janji bagus tuk kesihatan..



sayang kamu berdua :)






Friday, March 18, 2011

kalau dah terlebih rajin gini ler hahahaha

Yeah..bila aku terlebih rase rajin memang macam2 hasilnye hahaha..petangnye aku gigih 'menggodak' jelly kelapa..manis woo kelapa terbaik dari ladang ni muahahaha..kelapa aku bawak dr kampung nih,mintak tolong my abah amikkan,so abah bekalkan la 7bijik x silap..siap dengan abah potong sekali atasnye..banyak2 terima kasih kat abah :) memang mintak abah amikkan kelapa ni dah niat nak try wat jelly nih..maka balik bila ade masa free konon2 aku pun try la hehe..ini la hasilnye..nyum nyum makan time sejuk perghhhhhh... jangan jeles haaaaa :p

ni dah buh lam peti..kasi sejukkkkkkk baru masyuk hehehehe...



pastu abah bekalkan ubi..beso2 kooo...selalu aku bantai rebus ngan goreng je..kalini sikit maju aku bikin bingka ubi.. permintaan suami tercinta nih <senyum>

baru ku tau punya la jenuh nak buat bingka ni,sebelum ni tau makan je hahaha..dr keje nak memarut,nak memerah lagi satu hal..kena plak tangan yang memarut dan memerah tu halus je,rasakan kamu hahahaahah ( gelak jahat)..tapi hasilnye alhamdulillah..menjadi..mood bangga muahahahaah




Datang la bayang2...

Mood nak g tengok hot ballon mencanak nih aduhai..ntah dapat g ke idak nih???? yang sebelum ni tak pernah dapat tengok..ingat kalini nak gak merasa g tengok,tapi apakah akan tercapai hasrat atiku?? owh siapa yang boleh tulun jawab selain cik somiku ngeeeee...

korang tak g ker? aku yang teruja lebih ni haha..ye la anak2 tak berapa nak faham lagikan so harus la umi die yang lebih xcitednye muahahaha..dulik arhhh ngeh3..pesta tu sampai ahad ni je..sok macam tak nampak bayang nak dapat g sobs..lusa lagi lerrrr uwaaaaaa...cemane nih???

tangan aku plak gatal google sana sini,jumpa lak link nih,siap dengan bunyik latar lagi uwaaaaa...tambah teruja aku....


Thursday, March 17, 2011

Kenduri pulaks...

Dari melaka aritu kami terus g seremban makan kenduri bekas kawan koje asben..wat kat dewan sbb dorang buat 2pasangan adik beradik..jimat budget kan wat sekaligus ni hihihi..

yang aku suka kenduri kat dewan ni part pelamin tuh..lawo je tengok..geram plak haku muehehe..nak pinjam sah la aku malu plus asben tak mau hahaha..so dapat tengok je la huks..sian aku kan..gambo ngn pengantin takde la,rugi plak..ade benonye tapi tak cantik,mintak tolong cameraman amikkan blh plak die tak adjust program sume dah gambo silauuuuuuu hoh..so layan pic sikit2 je la eyh hihi..




daaaaaaaa....
Harini 17 mac 2011,hari ulang tahun kelahiran mak tersayang..semoga mak panjang umur,di murahkan rezeki selalu,di beri kesihatan yang elok..kami semua sayang mak sangat2..besar sangat pengorbanan mak pada kami..owh sebak plak hati ni urmmmm...


kami 3 beradik..kak ngah,adik bongsu dan aku..

Wednesday, March 16, 2011

3Bintang utk kamu..

Dari nilai aritu kami terus g melaka,bermalam kat EVERLY RESORT HOTEL..hotelnye ok la..aku boleh bg 3bintang je hehehe..yang penting aku duk free,guna voucher ngeh3..ni kes nak menghabiskan voucher benonye,kalau tak memang payah ler nak berjalan..

dah kat melaka,aku teringin la nak try coconut shake yg pemos amos konon2nye tu..sampai pun dah petang kan,lalu nak beli je orang kedai tu bagitau dah abis,uwaaaaaa...seb bek la aku tak pregnant sekarang ni,kalau tak mau kempunan hahaha..esoknye sebelum gerak balik pun g usha gak,tapi sayangnye kedai bercuti sobs...pasni datang melaka harus aku try gak coconut shake tuh..




kat melaka ni aku macam tak tau nak cerita ape la..sebab g jap je..soknye pas cekout terus gerak ke seremban g makan kenduri :) sebelum tu kita posing dulu ngeh3..

rezeki sentiasa ada..so kena la pandai2 cari masa..

:-) senyum dulu..hehehehe agak lame aku tak mengupdate blog lepas cite pasal pegi nilai tu..padahal banyak mende nak story mory,tapi masa agak tak mengizinkan maka tak sempat la nak story ngeeee..nanti la aku korek dulu mane gambo2 yang aku selit baru ku cerita okies..

ok ni nak cerita,aku balik kampung sabtu lepas..walaupun kejap je urmmmm..takpe2 nanti akan ku balik lagi..tahun ni asben ku macam busy semacam je,masa nak balik kampung pun kena curi2,tak boleh nak buat plan awal2..salunye kitorang buat plan siap2 bila nak balik,tp tahun ni macam lintang pukang lak...mengapakah???


eyh2..yang bestnye kan,balik aritu dapat la bekal kelapa muda..ubi kayu..best2..kelapa tu cadang nak buat jelly kelapa..bahan2 dah ade,time je kureng hohoho..ubi tu ingat nak try wat bingka ubi,harap2 menjadi la :) kot2 ade lebih boleh try buat kerepek,tu pun KALAU rajin wakakakakak...


banyak pic nak upload ni,tapi kan tenet slow macam kura2 jadinye penyakit M laju je nyinggah hoh...ok dulu la,kang merapu lebih2 korang boring lak ngeh3..

Saturday, March 5, 2011

saje tayang kat korang sebab aku yang beria hahahaha

korang dah pikir ke baju raya taun nih? giler awal aku tanya eyk haha..ye la,my tailor dah tanya tau nak suh die jait ke idak,bulan nih die dah tup amik tempahan,awal kan..haruss la tahun ni kan raya awal,so jangan buat2 lupa eyh kena la awal2 ganti posa yang tertunggak tu muahaha..


ok2 berbalik pada cite baju raya tadi,dah dari bulan lepas mak aku ingatkan bila nak anta kain,maka dapat gaji aritu berangkat la kami ke nilai sana..sejak dari 1st year kawin lagi memang kat sana aku beli kain,tak tau la nape huhu sendiri pikir la eyk :p tema taun ni jeng jeng jeng...rahsia larrr tunggu raya nanti baru tayang ngeee..tapi kalau korang bijak teka la ngeh3 tapi takde hadiah tau :d pas beli belah kat nilai kitorang g melaka tido sana,tu nanti aku cite next n3.. owh ye,dalam buat budget beli kain SAHAJA,ade la gak terbeli mende lain hahaha..tu pun nnt aku cite tau :p budget glemer je blog aku ni eyk hahaha...


ok2 kalau korang boleh teka tema aku silakannnnnnnnnn....



nampak tak? nampak tak? ngeeeeee

Friday, March 4, 2011

baru 5tahun or dah 5tahun??

korang rase ayat yang mane sesuai? dah 5 tahun atau baru 5tahun? pada aku la ayat baru 5tahun tu lagi sesuai PADA aku k..korang tak tau la kan,masing2 punya pemikiran hehe



Alhamdulillah masuk tahun ke 5 aku menjadi isteri kepada MOHD NIZAAR BIN AHMAD..dikelilingi suami dan anak2 aku dah rase hidupku sebagai wanita dah cukup lengkap..terima kasih ya ALLAH,kerana KAU kurniakan seorang suami yang sangat sempurna untuk hamba-MU ini..


kepada abang: happy anniversary bebeh..semoga rumahtangga kite dilindungi dan diberkati ALLAH selamanya..tQ abang sudi pilih siti jadi isteri abang..harap2 kite akan kekal hingga akhir hayat aminnnn...

Wednesday, March 2, 2011

Auni kasi sikit toturial haaaa...

meh kawan2..auni tunjuk skill memanjat..pasni boleh la kite panjat katil,kusi kat meja makan..best tau..korang cuba la hehe..

jeng jeng jeng

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:


mula2 pegang la apa2..pastu angkat kaki sebelah..macam ni..jangan tengok lame2 tau auni malu ni umi amik gambo montot plak..




eyh,sekali tak lepas pulak haha..takpe2 kite tukar kaki plak..



haaaa dapat naik..yahooo...



auni penat tau buat toturial ni..rehat jap eyh hiks..



tapi kan korang...auni tak reti turun lagi,auni belum belajar..nnt auni belajar dulu eyh..so sekarang disebabkan dah naik,auni nak turun tak boleh,auni terjun je la..agak2 umi marah tak eyk..pape pun auni senyum mesti umi tak marah kan kan..ngeeee..



ok ye kawan2,sekian toturial hari ini..nanti ade lagi auni ajar eyh..

Tuesday, March 1, 2011

Auni @8bulan sudah..

Alhamdulillah anak umi semakin membesar dengan sihat dan kuat hihihi..tapi kuat tu idak la sangat kot..ade la sikit2 ikut perangai kakaknye huhu..berakhirnya bulan februari semalam maka auni pun beralih bulan la ke angka 8,ada ong ka?? maka umi pun maju setapak bagi auni makan bubur nasi pulak hiks..sungguh berselera die,walaupun hanya bubur lembik dan carrot blend..nak buat serbuk ikan bilis asyik tak jadi je,last2 umi die jadi malas terus tak buat haha..ikan pun tengok la seminggu dua lagi baru nak bg kot..pasni boleh la tukar2 lauk plak kan auni,kena menunggu dengan sabar eyh hehehe..

dan pulak diusia 8bulan ni,auni masih belum tumbuh gg,hiks umi masih selamat la ngeee..auni masih belum merangkak gak tau,merangkak kaki 4 bak kate kwn2 ku,auni cuma reti merangkak macam askar bawak senapang tu je..tapi auni dah sakan memanjat dan bertatih..pantang dapat pegang ape pun seboleh mungkin die akan bangun dan berdiri..pastu melangkah setapak demi setapak dengan muka tersengih..

lagi ape eyk..hah ini budak juga sudah takut sama orang..jangkit kakak die dulu la nih haha..jenuh la orang2 yang sakan nak menggomol auni jeng jeng jeng..lagi2,auni pun nampak minat ke arah seni,sangat suka tengok orang menari lebih2 lagi kalau si alya yang menari,terlopong mulut die nengok,pastu terkekek2 gelak hahaha..

ok2 cukup la dulu..next n3 jeng jeng jeng...saksikan lah..saksikan lah olehmu...wakakaka..