Followers

Wednesday, June 24, 2009

;(

uwaaa..blog haku udah jd giles..
penat dah menggodeh..
nnt2 free la baru ku bikin blik..
sobs..sobs..
huduh giles blog haku..

Tuesday, June 23, 2009

makan makan lg..


smlm p mkn kat kedai kopi s.alam clbrate besday alya..mls msk sbnrnye hahaha..sory la abg eyh ct perabiskan duit abg jea ...

dah mkn kat kedai camtu sendiri phm la berape duit nak kena kuar huhu..aku mkn mee udang dah rm6..alya mkn nasi goreng nenas ikan masin x ingat plak berape ringggit..yg paling dasyat asbenku la..die mkn lamb chop rm20..tp xper..duit die muehehe..

Monday, June 22, 2009

Siapakah ALYA


ni ari pertama kelahiran..diberi nama NUR ALYA AAQILA BINTI MOHD NIZAAR..
lahir pada jam 4.25a.m..seberat 3.25kg..di Selangor Medical Center..

ni pun ari pertama gark..pejam jea matanye..



ni ari2 sebelum di cukur rambutnyer..


shaye dah mutak huhu.. umi nangeh mase tgok alya kena cukur..sampai luka2 paler anak umi..nenek yg buat tu matanya dah xnampak barangkali..



suka sgt tgok alya time nih..lawa jea mcm umi die hahaks..


setelah pandai meniarap..

bila dah pandai merangkak..dah kira beso la anak umi time nih..


sekian tuk kali nih..nnt2 update time alya dah beso lak yehh

Epy Besday Alya


Epy besday tu u.. Epy besday tu u.. Epy besday tu Nur Alya Aaqila.. Epy besday tu u.. muahh2 anak umi cayang.. beso dah anak umi nih.. kejap sgt mase berlalu.. rase mcm baru jea umi kuarkan alya.. umi harap alya jd anak yg solehah.. dengar ckp umi n ayah.. semoga anak umi selamat dunia akhirat.. aminn.. uhuks.. syahdu la plak sobs..

Jalan2 Cari makan..

smlm kan father's day so aku pun ala2 lms msk hehehe..dan ku buat alasan suh asbenku belanja ala2 clbrate father's day la mueheheh..nape ntah tetiba nak mkn kat tepi laut,so bile asbenku tya terus ku kate begitu(mkn tepi laut ler)..

pk punye pk,mase tuk buat keputusan dah tiba..so mkn la kat muara ikan bkr kat tjg gila nun..menu sane blh thn la,tp mhl bg org2 cam aku nih huhu..sampai kat sane pun dah kat megrib,x suspect la org akan ramai,tgok2 pehhh...penuh giler..aku nk mkn betul2 kat tepi laut pun x dpt sobs..tp x per la,kira dah kat laut gak la tuh hahah..


Detik2 menunggu makanan hehehe..
menu pilihan kami sate ayam 10cucuk,siakap stim asam boi 750g(beso gila ikan nih,jenuh kami nak perabis),udang msk pedas yg x pedas lgsg bg aku 9ekor(250g),tomyam ayam,n sayo kangkung..air plak teh ais 2,sirap 1,tembikai 1.. dan harganye rm 79.40 ;( mhl kan kan..aku nih reti perabis duit laki jea hua hua hua..

tp xper,bkn salu..skali skala je kehkehkeh..


Sunday, June 21, 2009

adeh...

finin dah paler den duk poses mende nih.. byk mende dah ilang huhuks..nak follow blog kengkwn pun mcm dah payah jerk..aku yg xreti ke hape eyk???

ari pun dah ptg..sok2 la godek lg..jap2 g nak kuar..my asben mau blaje mkn muehehehe..sendiri blnje punye hahaha..cdg nak clbrate besday alya skali..tp mau mkn di mana eyk???

ayuhh..jalan2 cari mkn...

Allah Selamat kan kamu semua..

Wahhh.. arini ari bapa..epy father's day tuk my asben tercinta..tq jd ayah tuk anak saya hehehe..semoga abg pjg umur,murah rejeki dan dirahmati ALLAH selamanya..bery leb u la bebeh..muahh..muahh utk anda hiks..xde adiah la bebeh..ini bln poket saya kosong..bangan2 nak blanje abg mkn pun kena cancel sobs..postpone time besday ar nnt eyh(tu pun kalu poket dah berisi la heheks)..

Epy father's day gark tuk abah saya Mr.Ahmad Hanapi bin Yadi..walopun abah garang ct ttp sayang abah..semoga abah pjg umur dan jd abah yg cemerlang,gemilang dan terbilang hehehe..
olso tuk ayah mertua saya Mr.Ahmad bin Bahari..semoga ayah sehat selalu..ayah x segarang abah tp bila ayah dah bersuara ttp kecut perut saya huhu..

Tq 4 both of u'all..ALLAH selamat kan kamu..ALLAh selamat kan kamu..ALLAH selamat kan bapa2 sprti kamu..ALLAH selamat kan kamu..

Epy father's day gark tuk bapa2,abah2,ayah2,dady2,papa2,walid2,babah2 sedunia..semoga kalian sentiasa jd bapa yg terbest..

Saturday, June 20, 2009

Petua tidur si kecil yg lena

Apakah petua untuk menidurkan si kecil dan mengelakkannya daripada kerap terjaga atau mendapat mimpi ngeri? {mosimage}KANAK-KANAK yang tidak memperoleh tidur yang mencukupi lebih cenderung menjadi terlalu letih sepanjang hari dan kerap mengantuk. Dalam sesetengah kes, mereka juga kerap menukar lokasi tidur pada waktu malam atau mempunyai lebih banyak masalah tidur. Berikut petua untuk menidurkan anak.

  • Pastikan anak memperoleh tidur yang mencukupi
    Berdasarkan Yayasan Tidur Kebangsaan Kanada, setiap bayi memerlukan 14 hingga 15 jam untuk tidur pada setiap hari. Kanak-kanak pula memerlukan tidur selama 12 hingga 14 jam sehari manakala pelajar pra-sekolah memerlukan 11 hingga 13 jam sehari bagi membolehkan tubuh mereka berfungsi dengan baik.
  • Tidurkan waktu dia mengantuk
Sebaik-baiknya rutin tidur bayi anda patut bertahan selama 30 hingga 60 minit bagi setiap kali tidur manakala bagi kanak-kanak yang sudah memasuki alam persekolahan pula, rutinnya adalah di antara 20 hingga 30 minit.
  • Cahaya mentari sebagai loceng
    Cahaya mentari memainkan peranan yang penting untuk membetulkan pola harian tidur si anak. Pendedahan anak kepada sinar matahari sebaik sahaja dia terjaga dari tidur boleh memberinya petanda semulajadi bahawa hari sudah siang.
  • Persekitaran tidur selesa
    Ini bermakna persekitaran tidur yang baik adalah dingin, gelap, senyap dan selesa. Pastikan juga si kecil tidur di atas tilam yang selesa dan memakai baju tidur yang tidak menganggunya sepanjang waktu tidur.
  • Persekitaran yang selamat
    Periksa bilik tidur anak terlebih dahulu dan pastikan bilik tidurnya bebas daripada barangan yang bersepah sehingga menganggu keselesaan untuk tidur.
  • Ajar anak cara tidurkan dirinya
    Teruskan mendidik anak tentang kepentingan mempunyai rutin tidur yang menenangkan. Berikan juga tumpuan kepada kesan berkaitan tidur yang mungkin mempengaruhi tabiat tidur anak anda. Galakkan anak belajar menenangkan diri sekiranya terjaga pada waktu tengah malam. Kira-kira satu pertiga daripada kanak-kanak yang sudah bersekolah masih memerlukan bantuan ibu bapa untuk kembali kepada tidur setelah terjaga.
  • Tetapkan rutin tidur
    Waktu tidur untuk si kecil atau kanak-kanak yang sudah memasuki alam persekolahan sepatutnya bermula antara pukul 6.30 petang hingga 7.30 malam. Namun, dalam sesetengah kes istimewa seperti jika terdapat majlis khas, elakkan daripada membiarkan anak tidur lewat terlalu kerap. Ini bagi mengelakkan pola aktiviti harian mereka terjejas.
  • Jangan abaikan tidur petang
    Apabila anak anda tidak lagi mengamalkan tabiat tidur petang, anda boleh menggalakkannya menggantikan tabiat tersebut dengan masa untuk bersantai. Dengan ini, masa santai itu bukan sahaja memanfaatkan si anak malahan anda berdua.
  • Makanan yang betul
    Jika anda menghidangkan makanan berkarbohidrat kompleks bersama protein, anda sebenarnya memberi anak anda snek yang dibekalkan dengan 'kuasa' berpanjangan. Ini akan mengelakkannya daripada terjaga pada bila-bila masa. Berbeza dengan makanan kaya protein atau gula, tenaga yang diperoleh daripada makanan-makanan ini akan menyukarkan rutin tidurnya daripada berjalan lancar. Seperkara yang perlu diingati ialah perhatikan waktu pengambilan hidangan berat agar tidak terlalu dekat dengan waktu tidur.
  • Aktiviti fizikal penggalak tidur
    Wujudkan peluang untuk anak anda melakukan aktiviti fizikal pada siang hari agar dia dapat tidur lena pada sebelah malam. Berikan peluang kepada bayi anda untuk melakukan sedikit senaman ringan di atas lantai, misalnya merangkak.
  • Gangguan teknologi
    Gajet seperti komputer mahupun televisyen boleh menganggu ketenteraman sebelum masuk tidur. Jadi, elakkan anak-anak terlalu terpengaruh kepada aktiviti gajet.

Dipetik daripada buku Sleep Solutions For Your Baby, Toddler and Preschooler oleh Ann Douglas.


Sobs sobs..

Arghh..alya wat hal lg mlm td..nape ntah tido x lena..penat umi..sampai kul3 baru alya tido..pastu baru la umi blh tido dgn nyenyaknye hehehe..adakah kamu lapar wahai anakku?? umi bg mkn kamu x nak plak isk isk isk..bg tau umi ape yg kamu inginkan sayang..

dah 3ari aku sesema nih,nak kate demam suhu x tggi plak..pale jgn kate la dr dulu2 mmg salu sakit2 jea..adekah aku berpenyakit???? sakit apekah itu? nak kena wat medical checkup gark nih..tp beranikah anda kehkehkeh..{wei beranikan la diri sket,jgn penakut melampau..adehlaaa}


Thursday, June 18, 2009

bejaga2 lah mulai skrg

Skrg nie rase x aman jea duk umah
mcm2 kes pecah masuk dah dengo
baru2 ni umah jiran sblh nyaris jea kena masuk pencuri
seb bek la pencuri tu x berjaya nak masuk
kalu berjaya isk ape la jd garknye kan

kat kampung pun mak ckp tgh heboh pasal kes pecah masuk
dengo2 cite dah 2umah yg pencuri berjaya masuk
sejak2 dah ade kes nih mak kate org kampung dah buat rukun tetangga
abah pun kena duty gak
yg riso skrg nih mak tu salu duk umah sensorg jea
tp mak kate kalu abah kuar
mak suh abah bwk siap2 sume duit kedai
pandai gak mak nih hehe

yg peliknye knp la jht beno pencuri tu eyk
knp mst jd pencuri??
xde keje len ker weh
bikin ku geram kalu nak curi tu curi la brg jea
tuan umah jgn ko kaco plak

seyes rase takut jea skrg nih
dah la asben den kdg2 keje mlm
harap2 xde la dengo2 kes pecah masuk g pasni
YaALLAH kau lindungilah rumah kami dr perkara2 yg tdk diingini

Wednesday, June 17, 2009

yess!!!!

berjaya gark pujuk laki den supaya x bekerja ahad nih muehehe
siang jerk
mlm kena keje jugak daaa
sobs sobs
xpe la demi sesuap nasi ku relakan ahaks..

Tuesday, June 16, 2009

ape yg istimewa??

Bln jun eyh
urmmm
nak bg ape eyk
bln nie besday my asben,besday my doter
xlupa gark ari bapa pd bln nih
masih x tau nak bg ape tuk my asben
kalu x bg paper sory la eyh
yg penting ct tetap saaayaaaaaaangggggg abg hehehe
utk alya lak
umi pun x tau nak bg ape
umi kiss2 jea blh x muehehe

Friday, June 12, 2009

update!!!!

lame sudah x update ini blog
rase mcm bz plak huahuahua
mggu ni jadual ala2 padat jea
adik ipar dtg ari senin
duk melepak kat umah nie melayan alya yg ayus heks
umi die blh ar relax sket bila ade yg melayan alya nih
semalam plak bawak dorg g kenduri toksu kat phg
sendat gak la kete asben i yg kecik tuh
letih gark la duk lam kete lelama(lbh kurang 2jam jea)
pg td anta dorg sume nek bus
nak blik kedah sudah
dah xde kawan la alya pasni huhu
xpe xpe umi sentiasa bersamamu hehe
ptg ni rase boring sgt2
tp x tau nak buat pe
jap2 g ajak asben kuar mkn la
ini pewot sudah munyik2 bebeh
nak msk lauk dlm peti dah xdak plak
sok misi ke pasar ler jwbnye

Monday, June 8, 2009

Alya dan menannye..

ni umi blikan garfield bg alya peluk time tido hehe


tgok tue..belon tu kemain byk kat umah..tgok org men die pun nak gark


alya dan kete sewanye
sian ayah penat kejar alya huhu



alya dan moto sewanya
suka tol die men nie
sampai x mo turun

tounament Bowlin Jab Kejuruteraan TNB 2009

pemain team ScadaA
Suhaimi,Nizaar,Ooi,Tengku Mie,Harith




keputusannyer
jeng jeng jeng



sesi mengambil hadiah
disampaikan oleh pengurus baru jab kejuruteraan
(xingat plak tuan haji ape namenye)
sesi bergambar ngn bos dorg
encik jeffry


alya bersama pingat dan ayahnye



sabtu lepas aku teman asben g lawan bowlin
ramai gark la yg men
dorg lwn ngn TNB jln timur skali
dr opis bangsar cuma bhgian scada jea anta wakil 2team
yg len2 ramai dah cuti bawak anak2 jln barangkali
paper pun tahniah tuk team asben den walopun dpt no3 jea huhuhu
xpe bebeh taun depan ade g
last year dpt juara pun terasa lg kan kan hihihi








Saturday, June 6, 2009

Monday, June 1, 2009

Dugaan..



Umi riso tul ngn alya nih..
mkn kurang,tido kurang..
nape sayang??
manjang nak nenen jea..
mlm td alya tido 2jam jea..
dr kul 1lbh umi tgok alya tido x lena pun,melekat jea..
sampai x larat umi
nak minum air jauh plak
nak kejut ayah umi x sampai hati
kesudahannya kul 3lbh alya tarik2 tgn umi ajak duk luar
umi layankan aje walopun umi ngntuk sgt
umi bka kan etpiptin kat alya dr kul 3lbh tu
nak tido mmg x blh dah
umi tgok2 jam dh kul 5
umi pun bka lampu bg umah terang
kemas2 umah ape yg patut
umi bg alya tgok oasis plak sambil2 kemas tuh
kul6 ayah mangun
alya kna marah sbb xnak tido hahaha
bkn mrh benonyer
ayah tu mane la reti mrh pun hakhak
arini gak pestime alya mandi pg2 subuh
seb bek ade pemanas air kalu x gigil2 alya hahaha
umi buatkan bekpes roti mkn ngn keju
alya mkn sket je
jd la kan dr x mkn lgsg
bila dah mandi,dah mkn
umi tau alya mst akan tido
pas2 ayah g keje terus alya merengek kat umi nak tido
tu la org suh tido x nak kan dah ngntuk,baru tau..
nenen jap jea alya trus lena hahaha
mcm2 kerenah alya ni tau
ni la kan cabaran tuk umi
yg penting umi kna cekal demi anak2 umi(mcm ramai jea padahal baru sorg) ;p





usaha tangga kejayaan

Anak umi dah makin bijak la sekarang..
dah blh ckp sket2 walopun bhsnya kdg2 umi x phm hehehe..
anak umi lmbat pndai ckp tp x pe syg,yg penting alya akan berckp jugak..
Antara bhs alya yg sempat umi phm ;-

Na nak= tak nak
Mamam=mkn
aya=air
nene=nenek
papah=opah
wa=wan
ayah=ayah(ni jea yg alya sbut betul dr dulu lg)
umimi=umi
pacah=patah
bacah=basah


tu je kot yg umi ingat buat mase nih..
tp alya mmg dh paham ape umi n ayah ckp..
kaki,tgn,gg,kepala,rambut,kipas,payung sume alya dah tau cuma x blh sebut lg..
xpe alya slow2,usaha lg sampai berjaya..